Sambata
Salata de sfecla rosie

Ingrediente:
1kg sfecla rosie (4-6 sfecle de marime mijlocie-mica, de culoare rosu inchis);
2 linguri ulei;
3 linguri suc de lamaie;
sare.

Mod de preparare:
Se cumpara numai sfecla sanatoasa, sunt de preferat cele mai mici si de culoare inchisa. Se spala bine, nu se curata, nu se taie la capete. Se pun la fiert in apa clocotita, suficient de multa, cam 4-5 litri, pentru ca sfecla fierbe mai greu, cam in 45-60 minute. Cand a fiert, se scurge de apa in care a fiert, care se arunca, si se lasa sa se raceasca. Se curata de coaja, si se dau pe razatoarea mare, asezandu-se intr-un castron. Se amesteca impreuna cu sarea si sucul de lamaie. Cine doreste si suporta, poate adauga 1 lingurita de hrean ras.

Se serveste cu diverse garnituri, cel mai bine cu pilaf de orez sau orez pregatit in diferite moduri.